Pengikut

Rabu, 7 Januari 2015

Membeli Perniagaan Dobi yang Telah Sedia Ada: Kebaikan dan Keburukan

Assalamualaikum

Semasa hendak memulakan perniagaan dobi dulu, kami banyak lihat perniagaan untuk dijual di Mudah.com.my. Teralalu banyak perniagaan dobi untuk dijual. Ada yang mahal dan ada yang murah.
Banyak juga yang saya call dan tanya sebab untuk dijual. Antara jawapan mereka ialah kerana tiada orang untuk urus atau kerana berpindah.

Apabila saya ke kursus dobi, pihak penganjur kursus tidak mengallakn untuk membeli dobi yang dijual. Ini dikhuatii kerana pihak yang menjual mahu menjual kerana lokasi yang tidak strategik dan perniagaan yang tidak ok.

Apabila diteliti dan difikirkan semula, pada pandangan peribadi saya, sebenarnya ada beberapa kebaikn dan keburukan dengan membeli perniagaan dobi ini. Di sini akan saya senaraikan kebaikan dan keburukannya:-

Kebaikan:-
1. Perniagaan telah sedia ada. oleh itu kos permulaan dapat dikurangkan kerana 'renovation' telah dilakukan. kerana kos 'piping' dan juga 'wiring' agak tinggi juga.
2. menjimatkan masa. boleh terus melakukan perniagaan. Jika tidak, proses pembelian peralatan dan juga renovasi kedai mengambil masa lebih kurang sebulan
3. Pelanggan tetap telah ada. Kita tidak perlu buat 'marketing' yang banyak.


Keburukan:-
1. Sekiranya perniagaan dijual kerana lokasi yang tidak strategik, kita akan mengalami kerugian yang besar.
2. Sekiranya dobi itu dijual kerana tiada pelanggan disebabkan servis yang kurang memuaskan, ianya juga akan menjejaskan perniagaan kita nanti, kerana pelanggan telah 'cop' dobi ini tak bagus dan jangan pergi. Jika kita hendak buat 'marketing' semula juga, mungkin akan mengambil masa yang lama.
3. Mesin-mesin yang digunakan telah lama, rosak dan perlu keluarkan modal yang banyak untuk 'maintenance' semula peralatan-peralan yang dibeli.

Oleh itu, sekiranya berhasrat untuk membeli perniagaan dobi yang telah sedia ada, kita perlu luangkan masa untuk bertanya kepada penjual tentang dobi itu, servisnya, pelanggannya, pendapatan kasar, lihat semula ekod-rekod perniagaanyya, perhatikan mesin-mesin yang digunakan sama ada ianya berkeadaan baik atau tidak, juga lihat lokasinya, adakah ianya strategik atau tidak. InsyaAllah jika sekiranya semuanya ok, tidak rugi kita membeli perniagaan dobi yang sedia ada, malahan lebih menguntungkan dan memudahkan kerja kita.

REZEKI ITU DARI ALLAH.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan